Fegon steunt Nfasha (Oeganda) met veilig drinkwater en heropbouw

Verwoesting van infrastructuur door modderstromen

In 2017 is in Nfasha, het zuidwesten van Oeganda, een groot gedeelte van de infrastructuur verwoest door hevige modderstromen. Veel inwoners zijn op straat komen te staan, overleden of als vermist opgegeven. Dit heeft een enorme impact gehad op het leven van de inwoners van Nfasha, die al met weinig moesten leven.

 

 

Heropbouw

Door een bijdrage te doen aan het Kigezi Diocese Water and Sanitation Programme (KDWSP), steunt Fegon direct de inwoners van Nfasha. In het programma speelt de kerk een belangrijke rol als middelpunt voor positieve verandering. Voor de heropbouw en de ontwikkeling van het dorp, zetten 20 kerken zich actief in. In het afgelopen jaar hebben zij er samen voor gezorgd dat 29.726 mensen een betere toegang tot schoon drinkwater hebben gekregen.

Training en voorlichting

Toegang tot schoon drinkwater staat aan het begin van een positieve verandering in het dorp. Om de bewoners verder te helpen, is het belangrijk dat ze zelfredzaam worden. Daarom wordt er voorlichting gegeven en worden er verschillende trainingen aangeboden.

Zo leren lokale bouwvakkers om zelf watertanks te bouwen, worden mensen getraind in ramppreventie door berghellingen beter te beschermen en wordt de bevolking opgeleid om sleuven en drainageputten te maken.

Naast aandacht voor voorzieningen op het gebied van water en sanitair, krijgt de gemeenschap ook voorlichting over thema’s als hiv en aids, gezinsplanning, malaria, milieu en leefomgeving, voedselzekerheid en gezonde voeding. Er wordt alles aan gedaan om Nfasha zelfredzaam te maken en de kwaliteit van leven voor de kwetsbare inwoners te verbeteren.

Wat heeft het programma al bereikt (in cijfers)?

  • Er zijn 111 nieuwe verzamelplekken voor water gebouwd.
  • 10 gemeenschappen hebben geleerd hoe ze zelf onderhouds- en reparatiewerkzaamheden kunnen uitvoeren aan waterleidingen.
  • 5 grote watertanks van 20.000 liter zijn aangelegd in Bubaare, Kateretere, Kamwezi, Kyobugombe en Muhanga.
  • 11 waterbronnen in de gemeenschappen Kyatoko, Rwanyakacende, Nyakatooma, Rusikizi, Birerema, Rwaza, Burambira, Kihorezo, Bugyenda, Bukinda en Nyakihanga zijn beschermd.
  • Ruim 600 leiders van allerlei kerken zijn getraind om zelfhulpgroepen te starten. Ze hebben geleerd hoe de kerk een relevante rol kan spelen in de gemeenschap..

Water and sanitation programma

Het ‘water and sanitation programma’ loopt nog tot 31 maart 2021, maar heeft nu al veel getroffen inwoners geholpen:

Justine en Richard
Justine is twintig jaar getrouwd met Richard. Ze wonen in Kagarama en hebben drie kinderen. Justine vertelt: ‘Voordat ik mij bij de zelfhulpgroep in onze gemeenschap aansloot, was ons leven miserabel. We huurden een klein huisje en konden nauwelijks het schoolgeld van onze kinderen betalen. Sinds 2013 ben ik lid van mijn spaargroep en daardoor is er veel veranderd in mijn leven. Ik begon met zo’n 1000 UGX (ongeveer 25 cent) per week te sparen. Door het sparen en door wat ik leerde over ondernemerschap, kon ik het bedrag snel verhogen tot ongeveer 20.000 UGX (5 euro) per week. Tegen het eind van het jaar was ik in staat een stukje land te kopen.

Door de juiste investeringen in mijn bedrijfje, kon ik de winst gebruiken om met mijn man een huis te bouwen op een stuk land dat we in 2015 hebben gekocht.’ Inmiddels is Justine doorgegroeid tot trainer en leert ze anderen te sparen en een eigen onderneming op te zetten.

Muhwezi en Tukamuhabwa
Muhwezi Obed en zijn vrouw Tukamuhabwa Glorious zijn lid van een zelfhulpgroep in Rubirizi-Bwaayu Kweteerana. In deze gemeenschap worden ferrocement tanks gebouwd om regenwater via daken op te vangen. Obed en Glorious zijn vier jaar getrouwd, maar wonen nog steeds bij hun (schoon)ouders in.

In hun cultuur wordt dit gezien als een schande. Door het gebrek aan menskracht èn schoon water in de gemeenschap, was het bouwen van een nieuw huis voor hun gezin echter een grote uitdaging. Gelukkig is er een sterke sociale betrokkenheid ontstaan in de gemeenschap. Buren uit de zelfhulpgroep, die al een tank (inclusief schoon water) hadden, boden hun hulp aan. Samen hebben ze een huis en een watertank gebouwd. Het gezin is dankbaar voor de burenhulp en voor KDWSP die voor schoon water in hun gemeenschap zorgt.

Bekijk de website